Docu­men­taire over tien jonge Karmeli­eten die in de jaren 1950 als zendeling naar Brazilië werden gestuurd. Vier van hen komen aan het woord over hun leven, hun worstelingen met het celibaat en de strikte hiërar­chie van de kerk.
Tien katholieke jongens werden in de jaren 1950 vanuit het semi­narie van de orde van de Karmeli­eten in Zenderen als zendelingen naar de binnen­landen van Brazilië gestuurd. In deze docu­men­taire, gebaseerd op het boek Tien paters op Gods grote akker van Marcel Haenen, komen vier van hen aan het woord. Piet Jansen is de enige die nog steeds pater is, in het Brazil­i­aanse plaatsje Unaí. Frits Hoede­maker was in 1961 de eerste van de groep die uittrad, Jan Dousi en Anton Cornelissen volgden hem in de jaren zeventig. Toch is de roeping niet uit hun leven verd­wenen: Dousi werkt als vrijwillig psycholoog in gevan­genis Nova Lima, Cornelissen voelt zich nog altijd een beetje pater en een beetje boer.’ Zij vertellen over hun worstelingen met het celibaat en de strikte hiërar­chie van de kerk. De vertel­stem (inge­sproken door Huub Stapel) geeft context en leest voor uit de dagboeken en brieven uit 1956 waarin de jongens hun eerste indrukken van Brazilië neerschreven.

Credits

Producent
Scenario
Set geluid
Geluidsnabewerking
Distributie
Productiebedrijf
Hans Heijnen Filmmaker
Omroep
L1 televisie

Titel: Marskramers van God
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 7 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01