Docu­men­taire over het reilen en zeilen van de mode­busi­ness in Afrika volgt een verkoop­ster van stoffen en de Neder­landse produ­cent van het exclusieve Wax Vlisco met tradi­tionele’ dessins.
De Neder­landse manager Henk Bremer is jong, ambitieus en typisch Europees. Alice is even jong en ambitieus, maar Afrikaans. Beiden willen ze voet aan de grond krijgen in Burkina Faso, waar de stof­fen­fab­riek Vlisco nog geen handel­skan­toor heeft. Vlisco wax’ wordt in Neder­land gemaakt volgens een superge­heime formule en is, eenmaal verkocht, in Afrika een belan­grijk statussym­bool. Sommige Afrikaanse hande­laarsters zijn rijk geworden met de handel in Vlisco; zij kunnen zich laten rondri­jden in een Mercedes Benz. Alice wil ook een Mama Benz’ worden. De verdeel- en heersstrategie van Bremer versus de Afrikaanse mark­tvrouwen loopt echter niet van een leien dakje. Regis­seuse Karin Junger volgde het proces van nabij met haar camera en inter­viewde vele betrokkenen in de kleur­rijke omgeving van de Afrikaanse stoffenmarkten.

Titel: Mama Benz en de smaak van geld
Jaar: 2002
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte