Bij het regelen van de uitvaart en de erfenis van hun overleden vader, worden twee broers en hun vrouwen in de bedrukte sfeer van vaders huis gedwongen elkaar bekentenissen te doen.
Na het overlijden van hun vader komen de broers Menno en Tom in het huis van hun vader bij elkaar om de uitvaart en erfenis te regelen. De zachtaardige Menno heeft zijn vrouw meegenomen, een vroegere vlam van Tom. De dominantere Tom heeft sinds kort een nieuwe vriendin. Het is voor het eerst dat hij serieus is over een vrouw, zegt hij. Terwijl de vader in zijn slaapkamer ligt opgebaard, lopen de spanningen tussen de vier snel op. Over alle beslissingen die genomen moeten worden, ontstaat strijd. Wantrouwen en oud zeer voeren daarbij de boventoon. Als het in de sombere en bedrukte sfeer van het huis nauwelijks meer te harden is, worden de vier gedwongen bekentenissen te doen. In Linoleum wordt rustig de tijd genomen om de personages om elkaar heen te laten bewegen. De onderhuidse jaloezie en rivaliteit tussen de broers en hun vrouwen, de pijn om het verleden en het verdriet om vaders dood, worden door het ingetogen, gelaagde spel van de acteurs invoelbaar gemaakt. Opvallend is daarbij hoeveel er niet wordt gezegd.

Titel: Linoleum
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.