Ga naar inhoud
Een hommage aan Dick Bruna, schepper van Nijntje, die wereldwijd jong en oud weet te raken, waarin Bruna ingaat op zijn band met Utrecht en met Utrechtse kunstenaars zoals Gerrit Rietveld.
Film uit de serie Utrecht aan Zee. In 2004 maakte regisseur Van de Berg de eerste twaalf films van deze serie. Daarna besloot hij de serie uit te breiden en in te zetten voor de Vrede van Utrecht in 2013 en de campagne Utrecht Culturele hoofdstad van Europa in 2018. De films vormen net elkaar een unieke culturele plattegrond van de stad. Lijnen der verbeelding is een hommage aan Dick Bruna, schepper van Nijntje, die wereldwijd jong en oud weet te raken. Met zijn steeds eenvoudiger lijnen spreekt hij een universele taal. Bruna gaat in op zijn band met Utrecht en Utrechtse kunstenaars. Gerrit Rietveld was een generatie ouder, maar ze zagen elkaar wel eens. 'Ik weet nog goed dat hij een keer langs kwam op mijn atelier en dat hij naar de tekening keek waar ik aan werkte en dat hij zei: Jochie, dat is een mooi vormpje.' In de film fietst Dick Bruna door de stad Utrecht, is hij in Parijs op zoek naar zijn grote voorbeelden als de schilder Matisse en werkt hij in zijn atelier aan zijn bedrieglijk eenvoudige lijnen.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
drsFILM
Omroep
RTV Utrecht
Distributie
drsFILM

Titel: Lijnen van verbeelding
Jaar: 2010
Duur : 15 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still