De opera Le Maryaj Lenglensou van componist Ipharès Blain wordt met Nederlandse steun op Haïti uitgevoerd op de meest exotische locaties. Voor even herleeft het rijke muzikale verleden van het land.
De documentaire begint met een stukje geschiedenis: ooit werd Haïti de parel van de Antillen genoemd. Na de opstand van de Afrikaanse slaven in 1804 was het de eerste vrije zwarte staat in de wereld. Tegenwoordig is Haïti een arm land met veel corruptie. Maker en verteller Hans Fels bezoekt het land al jaren en kijkt door dit negatieve imago heen. Voor hem zijn de Haïtianen een volk van levenskunstenaars. Het grootste lichtpunt is de onvoltooide opera Le Maryaj Lenglensou van de lokale componist Ipharès Blain. Hij is een man op leeftijd die nog steeds in zijn opera gelooft, maar de middelen mist om hem te realiseren. Op initiatief van de documentairemaker en ondersteund door de Nederlandse Stichting Doen werd de opera in 2006 alsnog uitgevoerd. Zonder verder commentaar volgt de film de audities van de musici, de repetities onder leiding van een Nederlandse dirigent en de uiteindelijke uitvoeringen op de meest exotische locaties. Met deze operaproductie herleeft voor even het rijke muzikale verleden van Haïti.

Credits

Producent
Camera
Sound Design
Productiebedrijf
Interakt
Omroep
VPRO TV

Titel: Le Maryaj Lenglensou
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 33 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01