Ga naar inhoud
Schrijnend portret van een Nederlands gezin in een rijtjeshuis, waarin een ogenschijnlijk opgewekte twaalfjarige jongen omzichtig rekening moet houden met de wankele geestestoestand van zijn tweede vader.
De twaalfjarige Melvin beschouwt zijn tweede vader Hans als zijn echte vader, ofschoon ze vrijwel nooit samen iets leuks ondernemen. Daarvoor voelt Hans, die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, zich te vaak 'klote' of heeft hij last van een 'onwel gevoel'. Het gaat zo ver dat hij zich al ergert aan het goede humeur van zijn eigen stiefzoon. Volgens zijn echtgenote, Melvins moeder, ligt de oorzaak van die allesverlammende neerslachtigheid in een gebrekkig relativeringsvermogen. Voor het registrerende oog van de camera is Hans in elk geval nauwelijks in beweging te krijgen, behalve voor een biertje of een sigaretje of een vermoeide zucht of een langgerekte kreun. Deze documentaire volgt het kleine gezin gedurende anderhalf jaar, waarbij vooral de vader-zoonrelatie wordt ontleed. Het is schrijnend hoe de vader alle aandacht opeist, terwijl de zoon zijn emoties achter een masker van vrolijkheid verbergt. Het is de vraag in hoeverre dat zijn weerslag krijgt op de opgroeiende Melvin.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Montage
Productiebedrijf
Roaring Films
Umwelt Films
Omroep
RTV Rijnmond
Distributie
Lombardo Films

Titel: Laat papa maar even met rust
Jaar: 2008
Duur : 48 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still