Documentaire over de Nederlandse kust die van oudsher wordt verdedigd door het vasthouden van het stuifende, wegspoelende zand. Bij het moderne dynamische kustbeheer krijgen zee en zand weer de vrije hand.
Nederlanders zijn al eeuwen bezig met het verdedigen van hun land tegen de zee. Duinen en dijken werden gebouwd, zand opgespoten, helmgras geplant om wegstuiven te voorkomen. Nu lijkt er een kentering plaats te vinden. Er bestaat een nieuwe visie op de Nederlandse kustlijn: de natuur moet haar gang kunnen gaan. Dus worden duinen doorbroken om de zee de kans te geven een relatie aan te gaan met de polder. Het brakke water moet zorgen voor een nieuw ecologisch paradijs. Een mooi idee, maar, zoals blijkt uit Kust van zand, niet oncontroversieel. Tegenstanders vinden het bespottelijk dat dijken en duinen en het met bloed, zweet en tranen bevochten land moeten wijken voor de natuur. Ireen van Ditshuyzen laat voor- en tegenstanders aan het woord en toont ondertussen, in prachtige beelden van een indrukwekkende kust, het bijzondere gevecht tussen land en zee.

Credits

Uitvoerend Producent
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
IDTV Docs

Titel: Kust van zand
Jaar: 2002
Duur : 30 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01