Ga naar inhoud
Still

Kruimeltje

Regie: Maria Peters
Jeugdfilm naar het gelijknamige kinderboek van ex-schoolmeester Chris van Abcoude. Het verhaal speelt in Rotterdam anno 1921. Kruimeltje is een tienjarig straatschoffie zonder ouders.
Jeugdfilm naar het gelijknamige kinderboek van ex-schoolmeester Chris van Abcoude uit 1922, die tevens Pietje Bell schreef. Het verhaal speelt in Rotterdam anno 1921. Kruimeltje is een tienjarig straatschoffie zonder ouders. Zijn verzorgster, vrouw Koster, is hem liever kwijt dan rijk en stuurt hem voortdurend de straat op om geld te verdienen. In de decemberkou zwerft Kruimeltje eenzaam door de straten en droomt van een vader in Amerika. Samen met zijn vriendje Keesie haalt hij kattekwaad uit en wordt menigmaal door de politie in zijn kraag gegrepen. Op het plotselinge sterfbed van vrouw Koster krijgt Kruimeltje een medaillon met de portretten van zijn ouders in handen gedrukt. Wilkes, een kruidenier die begaan is met het lot van het ventje, blijkt in het fotootje zijn oude jeugdvriend te herkennen. Met meer dan een miljoen bezoekers was Kruimeltje een van de succesvolste films van de laatste jaren.
Titel: Kruimeltje
Jaar: 1999
Duur : 1 uur, 59 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2000
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Speelfilm (2000)
Hans Pos
Beste Scenario (2000)
Maria Peters
Beste Regie (2000)
Maria Peters
Beste Lange Speelfilm (2000)
Dave Schram

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still