Ga naar inhoud
Still

Kinderjaren

Regie: Piet Oomes
Bezoek aan Jappenkampen in Indonesië, waar moeder van filmmaker Piet Oomes gevangen zat, loopt uit op een persoonlijke confrontatie tussen moeder en zoon.
Piet Oomes ging in de zomer van 2005 met zijn moeder Ank en haar zus naar Sumatra, op zoek naar de Jappenkampen waar de twee met hun moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen hadden gezeten. Tijdens de reis wordt duidelijk dat de filmmaker vooral bezig is met een persoonlijke zoektocht: naar een verklaring voor de afstandelijke relatie die hij met zijn moeder heeft. De camera registreert de aanvaringen die de twee al veertig jaar met elkaar hebben. 'Ik zeg niets meer,' valt moeder Ank uit, in een zeldzame uitbarsting van emotie. Het graven in het verleden brengt Piets tante tot tranen, maar zijn moeder slechts tot rationele analyses. Uiteindelijk zorgt het bezoek aan de locatie van het laatste kamp, Aek Pamingke, dat inmiddels volledig is verdwenen voor een rubberplantage, voor een langverwachte doorbraak - al blijven zelfs dan de waterlanders ver weg.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Sound Design
Distributie
Productiebedrijf
Stichting Docu Shot
Omroep
IKON TV
Titel: Kinderjaren
Jaar: 2006
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still