Korte jeugddocumentaire waarin de veertienjarige Sietske vertelt hoe ze na uithuisplaatsing op zevenjarige leeftijd bij vele pleeggezinnen wegliep en nu als crimineel in een gesloten jeugdinrichting zit.
In deze documentaire, ontwikkeld in het kader van Kids & Docs, volgen we de veertienjarige Sietske. Deze puber werd al op zevenjarige leeftijd uit huis geplaatst en zag vervolgens een kleine veertig pleeggezinnen van dichtbij. Maar Sietske liep er steevast weg; ze klom al als achtjarige uit badkamerraampjes. Ze kon en wilde niet accepteren dat ze niet meer thuis, bij haar moeder mocht wonen. De tiener blowde in de loop der tijd veel, had verkeerde vrienden en maakte graag stampij. Omdat diverse jeugdinstanties zich geen raad meer wisten met Sietske, werd besloten haar in een gesloten jeugdinrichting te plaatsen. Daar zit ze nu al anderhalf jaar, als ware ze een crimineel, terwijl ze eigenlijk weinig misdaan heeft. De dag dat Sietske weer vrijkomt, komt inmiddels naderbij. Aldershoff bezoekt Sietske in jeugdinrichting Het Poortje waar ze haar levensverhaal vertelt. Omdat Sietske nooit zomaar naar buiten kan, koos de filmmaker ervoor de camera ook binnen die vier muren te plaatsen. De kijker ervaart zo effectief hoe het voelt om opgesloten te zitten.

Credits

Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
IJswater Films
Omroep
NCRV TV

Titel: Kids & Docs - Ik wil naar huis
Jaar: 2009
Duur : 15 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01