Ga naar inhoud
Still

Kids & Docs - Drona & ik

Regie: Catherine van Campen
Arjuns broer Drona (9) is autistisch en gek op bussen. Die wil hij ooit besturen. Arjun (12) houdt van Drona, maar maakt zich zorgen over diens toekomst.
De Surinaams-Hindoestaanse Drona (negen) is dol op bussen en kent het volledige Amsterdamse busnetwerk uit z'n hoofd. Drona is autistisch, vertelt zijn broer Arjun (twaalf). Arjun legt in the voice-over uit dat hij niet kan spelen met Drona zoals met een 'normaal' broertje. Een serieus gesprek levert problemen op en een potje voetbal is niet aan Drona besteed. Arjun: 'Ik vind het soms lastig dat hij geen eigen vrienden heeft.' Of Drona weet wat er met hem aan de hand is? Arjun denkt van niet: 'Je hoort hem er nooit over praten.' Dat Drona later buschauffeur wil worden baart Arjun zorgen. Zal hij dat wel aankunnen? We volgen Drona op zijn speciale school, tijdens zijn vele busreizen en samen met zijn oudere broer, die op zijn beurt het complexe gegeven van autisme liefdevol en opmerkelijk helder uit de doeken doet. Documentairemaakster Van Campen zet filmische middelen in om autisme inzichtelijk te maken: zwart-witopnames wisselen kleurrijke beelden af. Wanneer Drona in zijn geliefde bus reist, kleurt zijn wereld op en verdwijnen verwarrende geluiden van alledag.

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Zuidenwind Filmprodukties
Omroep
OHM
Titel: Kids & Docs - Drona & ik
Jaar: 2009
Duur : 19 minuten
Soort: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie Kidsbios

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2010)
Catherine van Campen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still