Arjuns broer Drona (9) is autis­tisch en gek op bussen. Die wil hij ooit besturen. Arjun (12) houdt van Drona, maar maakt zich zorgen over diens toekomst.
De Suri­naams-Hindoes­taanse Drona (negen) is dol op bussen en kent het volledige Amster­damse busnetwerk uit z’n hoofd. Drona is autis­tisch, vertelt zijn broer Arjun (twaalf). Arjun legt in the voice-over uit dat hij niet kan spelen met Drona zoals met een normaal’ broertje. Een serieus gesprek levert prob­lemen op en een potje voetbal is niet aan Drona besteed. Arjun: Ik vind het soms lastig dat hij geen eigen vrienden heeft.’ Of Drona weet wat er met hem aan de hand is? Arjun denkt van niet: Je hoort hem er nooit over praten.’ Dat Drona later buschauf­feur wil worden baart Arjun zorgen. Zal hij dat wel aankunnen? We volgen Drona op zijn speciale school, tijdens zijn vele busreizen en samen met zijn oudere broer, die op zijn beurt het complexe gegeven van autisme liefdevol en opmerke­lijk helder uit de doeken doet. Docu­men­taire­maak­ster Van Campen zet filmische middelen in om autisme inzichtelijk te maken: zwart-witop­names wisselen kleur­rijke beelden af. Wanneer Drona in zijn geliefde bus reist, kleurt zijn wereld op en verd­wi­jnen verwar­rende gelu­iden van alledag.

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Zuidenwind Filmprodukties
Omroep
OHM

Titel: Kids & Docs - Drona & ik
Jaar: 2009
Duur : 19 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2010)
Catherine van Campen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01