Nostal­gisch portret van Kid Dyna­mite die begin twintigste eeuw als verste­keling van Suri­name naar Neder­land reisde, waar hij als neger een bezienswaardigheid was en als jazzmu­sicus veel succes had.
Kid Dyna­mite reisde begin twintigste eeuw als verste­keling van Suri­name naar Neder­land, waar hij als neger een bezienswaardigheid was en als jazzmu­sicus met Zuid-Amerikaanse invloeden veel succes had. Regis­seur Hans Hylkema schetst een nostal­gisch beeld van de vooroor­logse jazzscene, met veel anek­dotes van colle­ga’s en tijdgenoten. Maar hij toont ook de invloed van de Suri­naamse natu­ur­gods­di­enst winti op de muziek van Kid, die volgens verhalen een magische slang in zijn lijf had. Hylkema schakelt heen en weer tussen Neder­land en Suri­name en vermengt heden en verleden in zijn docu­grafie’ over de Suri­naamse tenor­sax­o­fonist. Kids vrouw en twee zoons horen bij de oogge­tu­igen van zijn carrière, die in de oorlog stuk­liep op rassen­wetten en daarna nooit meer van de grond kwam. Maar de muziek leeft voort, zoals de recente opnamen voor de cd Kid Now bewijzen.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Montage
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
Public Film

Titel: Kid Dynamite
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01