Nostalgisch portret van Kid Dynamite die begin twintigste eeuw als verstekeling van Suriname naar Nederland reisde, waar hij als neger een bezienswaardigheid was en als jazzmusicus veel succes had.
Kid Dynamite reisde begin twintigste eeuw als verstekeling van Suriname naar Nederland, waar hij als neger een bezienswaardigheid was en als jazzmusicus met Zuid-Amerikaanse invloeden veel succes had. Regisseur Hans Hylkema schetst een nostalgisch beeld van de vooroorlogse jazzscene, met veel anekdotes van collega's en tijdgenoten. Maar hij toont ook de invloed van de Surinaamse natuurgodsdienst winti op de muziek van Kid, die volgens verhalen een magische slang in zijn lijf had. Hylkema schakelt heen en weer tussen Nederland en Suriname en vermengt heden en verleden in zijn 'docugrafie' over de Surinaamse tenorsaxofonist. Kids vrouw en twee zoons horen bij de ooggetuigen van zijn carrière, die in de oorlog stukliep op rassenwetten en daarna nooit meer van de grond kwam. Maar de muziek leeft voort, zoals de recente opnamen voor de cd Kid Now bewijzen.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Montage
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
Public Film

Titel: Kid Dynamite
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01