Documentaire, gemaakt vlak voor het overlijden van schrijver Kees Fens, over zijn relatie tot het geloof en zijn contemplaties over het verval van het West-Europese christendom.
'God is in de versukkeling geraakt (...) Hij is net als ik oud geworden', zegt Kees Fens, als hij de niet meer in gebruik zijnde kerk van zijn jeugd bezoekt. Religie vervulde een grote rol in het leven van de in juni 2008 overleden literaire criticus en essayist. Fens' relatie tot het geloof en zijn contemplaties over het verval van het West-Europese christendom zijn het onderwerp van de documentaire die Hans Keller vlak voor de dood van de schrijver maakte. Omdat Fens' gezondheid het niet toelaat, stuurt hij Keller met indrukwekkend gedetailleerde notities Frankrijk in om af te reizen 'naar die plekken in West-Europa waar hemel en aarde elkaar nog lijken te raken.' Het wordt niet alleen een tocht langs de kathedralen en kloosters die gedurende zijn leven diepe indruk op hem maakten, maar ook een road trip door zijn eigen ziel. Herinneringen aan zijn jeugd en zijn literaire bewustwording komen aan bod, maar vooral ook de eeuwige strijd die hij voerde tussen leven voor het vlees of leven voor de geest.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
CineMeta Digital BV
Sound Design
CineMeta Digital BV
Productiebedrijf
Interakt
Omroep
VPRO TV
Distributie
Interakt

Titel: Kees Fens, erfgenaam van een lege hemel
Jaar: 2008
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01