De omgang met de dood ontkomt niet aan modernisering. Een Duitse uitvaartver­zorger organ­iseert wervende busreisjes naar een crema­to­rium in Venlo. Maar zo prag­ma­tisch als hij is, zijn vaders dood zit hem nog dwars.

Het uitvaart­cen­trum dat Karl Schu­macher leidt heeft hij nog overgenomen van zijn vader. Het eenmans­bedri­jfje is een bloeiende onderne­ming geworden, geheel aangepast aan de moderne tijd. Karl adver­teert met concur­rerende prijzen, heeft een website met de mogelijkheid tot rouw­chat en organ­iseert zoge­naamde Kaffeefahrten — busreisjes met koffie en een verkoopactie — naar een goed­koop crema­to­rium in het vlak over de grens gelegen Venlo. We maken zo’n commer­cieel dagtochtje met voor­namelijk bejaarde belang­stel­lenden mee. Enkelen van hen bezoeken we ook thuis en we horen hoe de dood hen bezighoudt. Een alleen­staande oude dame verlangt naar het einde, terwijl een echt­paar nog ernstig van mening verschilt over begraven of cremeren. De heer Schu­macher zelf blijkt ondanks zijn prag­ma­tische omgang met de dood nog steeds te worstelen met de zelf­moord van zijn vader. Aan het eind vertrouwt hij ons onverwachts een filosofisch inzicht toe.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Kaffeefahrt ins Krematorium
Jaar: 2011
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte