Ga naar inhoud
Still

Johnny & Jones

Regie: Hans Hylkema
Documentaire over de joodse liedjeszangers Max Kannewasser en Nol van Wesel bekend onder de artiestennamen Johnny & Jones die in het voorjaar van 1945 stierven in concentratiekamp Bergen Belsen.
De joodse liedjeszangers Max Kannewasser en Nol van Wesel waren onder hun artiestennamen Johnny & Jones graag geziene gasten in het vooroorlogse Amsterdamse uitgaansleven. In september 1943 werden ze vastgezet in kamp Westerbork. In juli 1944 duiken ze plotseling weer op in Amsterdam, waar ze enkele liedjes opnemen. Waarom ze de gelegenheid niet gebruiken om onder te duiken is onduidelijk. Ze keren terug naar Westerbork en sterven in het voorjaar van 1945 in Bergen Belsen. De geschiedenis van Johnny & Jones was voor componist Theo Loevendie en librettist Carel Alfenaar het uitgangspunt voor de opera Johnny & Jones die tijdens het Holland Festival 2001 werd uitgevoerd. Filmmaker Hans Hylkema volgde het tot stand komen van de opera, maar dook ook in de intrigerende geschiedenis van Johnny & Jones.

Credits

Producent
Scenario
Productiebedrijf
Interakt
Distributie
Interakt
Titel: Johnny & Jones
Jaar: 2001
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.