Ga naar inhoud
Still

Jalan Raya Pos/De Groote Postweg

Regie: Bernie IJdis
Roadmovie-achtige documentaire over de Groote Postweg. Deze duizend kilometer lange weg dwars door Java werd onder leiding van de Nederlander Daendels aangelegd en kostte duizenden Indische dwangarbeiders het leven.
Roadmovie-achtige documentaire over de Groote Postweg. Pramoedya Ananta Toer (1925), een van de belangrijkste Indonesische auteurs van de afgelopen decennia, schreef op verzoek van regisseur Bernie IJdis een essay over de Groote Postweg. Deze duizend kilometer lange weg dwars door Java werd begin vorige eeuw onder leiding van de Nederlander Daendels aangelegd en kostte duizenden Indische dwangarbeiders het leven. Omdat Toer als ex-politieke gevangene beperkt is in zijn bewegingsvrijheid, fungeren de filmmakers tijdens een reis langs de Postweg als zijn oren en ogen. Gedurende de tocht ontvouwen zich langzaam parallellen tussen het Indonesië van vroeger en nu. Daarnaast wordt, naarmate de film vordert, de grimmigheid van Toers situatie én de situatie in zijn land voelbaar.

Credits

Scenario
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
Contact Film
Titel: Jalan Raya Pos/De Groote Postweg
Jaar: 1996
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 1996
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (1996)
Bernie IJdis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still