Documentair portret over de bij een auto-ongeluk omgekomen schilder Jaap Hillenius, die in zijn werk en privé op zoek was naar ultieme schoonheid.
Hij was altijd bezig het absolute schilderij te maken, vertelt een van Jaap Hillenius' zoons over zijn vader. De in 1999 bij een auto-ongeluk omgekomen schilder bouwde, wars van conventies en trends, gestaag aan een eigenzinnig oeuvre, onvermoeibaar op zoek naar de ultieme schoonheid. In zijn dagelijkse leven deed hij dat ook; de kunstenaar versleet een stoet vriendinnen, hoewel hij in zekere zin trouw bleef aan zowel zijn vrouw als aan zijn enige muze. Tijd om een echte vader te zijn had hij niet. 'Met mijn vader in de trein met een Nuts', is de mooiste jeugdherinnering die zijn zoons aan hem hebben. Kees Hin probeert dichterbij de complexe mens Hillenius te komen, die zichzelf een diep melancholische ziel toedichtte, gelijk de door hem diep bewonderde schrijver Marcel Proust. In drie naast elkaar op het scherm spelende films, waarvan er beurtelings een op de voorgrond verschijnt, wordt via interviews - met onder andere zijn vrouw, zijn muze en zijn zoons - en archiefbeelden meer duidelijk over zijn dagelijkse (gevoels)leven, zijn werk en zijn ideeënwereld.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Productiebedrijf
Interakt

Titel: Jaap Hillenius, poging om dichterbij te komen
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 34 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01