Portret van cameraman/regisseur John Fernhout, die sinds de jaren dertig oorlogen versloeg (onder andere met Joris Ivens) en creatieve opdrachtfilms maakte, zoals het met een Gouden Palm bekroonde Sky Over Holland.
In het buitenland is cameraman/regisseur John Fernhout bekend als John Ferno. De telg uit een kunstenaarsgeslacht - zijn opa was Jan Toorop, diens dochter Charly zijn moeder - kwam als tiener onder de hoede te staan van Joris Ivens, die hem het filmvak leerde. De twee werkten samen met Ernest Hemingway en Robert Capa, Ferno filmde ook voor Henri Storck. In Ferno richt zich echter vooral op de films die hij zelf regisseerde. Uitgebreid komt zijn eerste opdracht aan bod, het filmen van een expeditie naar Paaseiland, in 1934. Zijn zelfgeschoten zwart-witbeelden worden afgewisseld met eigentijds materiaal, terwijl een brief over zijn ervaringen in voice-over klinkt. Hierin beschrijft hij de primitieve omstandigheden en het gebrek aan tijd; van ensceneren was daardoor helaas geen sprake. In Ferno geeft naast een overzicht van Fernhouts uiteenlopende oeuvre ook een idee van de mores van het vak door de interviews met vrienden, collega's en zijn zoon Douwes (later zijn vaste cameraman).

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
NGN produkties
Omroep
VPRO TV

Titel: In Ferno
Jaar: 2009
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01