Indrin­gende en onthul­lende docu­men­taire over Ayaan Hirsi Ali vanaf het moment dat deze zich in Neder­land in het publieke debat begaf.
Hoe snel de ster van Ayaan Hirsi Ali is gerezen, wordt duidelijk in het begin van deze docu­men­taire, als regis­seur Eveline van Dijck Hirsi Ali gebruikt als tolk bij een film over een Soma­lische vluchtelinge. Het is dan 2001 en niemand heeft nog van haar gehoord. Naar aanlei­ding van een gedurfd artikel in de Volk­skrant besluit Van Dijck de ontwik­keling van de Soma­lische vast te leggen. Die ontwik­kelingen komen al snel in een stroomver­snelling en halver­wege de film vinden de ontmoetingen al plaats in de aanwezigheid van body­guards, in het huis van Theodor Holman, waar ook Theo van Gogh nog langskomt. De video-opnames van Van Dijck — waarin Hirsi Ali zich vaak opval­lend ontspannen en geestig toont — hebben, in het licht van Van Goghs dood en Ayaans verket­tering, een soms lugu­bere uitwerking. Zeker de scènes waarin met een glas wijn in de hand grapjes worden gemaakt over doodgaan.

Titel: Ik ben Ayaan
Jaar: 2006
Duur : 45 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01