Documentaire over de geschiedenis van een bijzondere vriendschap tussen een Nederlandse en een Duitse familie. De al jaren hechte band ontstond, opmerkelijk genoeg, tijdens WO II.
Een gemêleerd gezelschap van oude en jonge Friezen en Duitsers ontmoet elkaar aan een lange tafel voor een diner. Het zijn de families Zoodsma en Haseloh, wier vriendschap opmerkelijk genoeg stamt uit WO II. Jacob Zoodsma werd in de oorlog opgepakt en naar een Duits kamp in Ahlem, nabij Hannover gestuurd. Tegen de tijd dat het kamp bevrijd werd, was er amper vervoersmogelijkheid naar Nederland. En Jacob was dermate verzwakt dat hij onderdak moest zoeken. Hij vond een warm welkom bij de boerenfamilie Haseloh, die hem opnamen tot hij beter was. In de jaren erna bezochten de families elkaar over en weer, tot op de dag van vandaag. Penninga spreekt Wally, weduwe van Jacob Zoodsma en de bejaarde vrouwen uit de Haseloh-familie over het ontstaan van de bijzondere band tussen beide families. Ook bezoekt hij de omgeving rondom het kamp in Ahlem anno nu en toont hij confronterende archiefbeelden van de bevrijding van het kamp in 1945, toen Jacob nog een lange weg te gaan had eer hij weer naar Friesland kon terugkeren.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Ien fan us (Een van ons)
Jaar: 2009
Duur : 30 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still