Hoe presta­tiegericht het Chinese school­sys­teem is blijkt uit een portret van vijf talentvolle middel­bare scholieren die zich onder strict régime voor­bereiden op de toelat­ing­sex­a­mens voor de universiteit.
China wordt deze eeuw wellicht de grootste economie van de wereld. I Wanna Be Boss laat zien hoe de gener­atie die dat moet gaan realis­eren voor deze enorme taak wordt klaargestoomd. De docu­men­taire volgt vijf talentvolle middel­bare scholieren in hun laatste jaar. Met nog tien miljoen leefti­jdgenoten azen ze op een van de weinige plekken op de twee topuni­ver­siteiten van Beijing. Er wordt zes dagen per week van s ocht­ends vroeg tot s avonds laat gestudeerd, boven­dien gelden er allerlei restric­ties (geen internet, make-up of omgang met de andere sekse). Alles staat in het teken van de toelat­ing­sex­a­mens, puberen is er niet bij. Ook de meeste ouders brengen grote offers voor deze belan­grijke test. Alle hoop is geves­tigd op wat vaak hun enige kind is. Zelfs in de lerarenkamer is de druk hoog — hoe hoger het aantal toelatingen, des te hoger de bonussen zo pepert het hoofd zijn leerkrachten in. Bijzonder portret van het presta­tiegerichte China.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Mixage
Productiebedrijf
Submarine Film
Omroep
VPRO TV
Distributie
NPO Sales

Titel: I Wanna Be Boss
Jaar: 2008
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2009)
Marije Meerman

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01