Documentaire volgt zanger Reinard Dewus, een Sinti, en laat tevens zien dat de verschillen tussen de woonwagenkampbewoners en de `burgers' nog heel erg diep zitten.
Reinard Dewus is een Sinti: recht-door-zee, eigengereid, onbuigzaam, maar ook gevoelig en soms zelfs sentimenteel. En hij is bovenal een zanger, met een stem waar die andere grote volkszanger jaloers op zou kunnen zijn. Terwijl zijn zangcarrière een professionelere wending lijkt te krijgen - een platenbaas toont zich zeer geïnteresseerd in de in het Romanes gezongen smartlappen - volgt regisseur Carin Goeijers hem op de voet. In de beschermde omgeving van het woonwagenkamp, op woonwagenkamptournee met gezin en paard en wagen, en in zijn jacht naar een betere school voor zijn tienerdochter. De film laat zien dat, ondanks het feit dat woonwagens allang geen wielen meer hebben, de verschillen met `burgers' heel erg diep zitten. Zo accepteert dochterlief laconiek dat ze wellicht helemaal niet meer naar school zal gaan. Ze wil toch niet in de burgermaatschappij werken.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Jura Filmprodukties
Omroep
NCRV TV
Distributie
Lava Filmproducties en distributie
Cinema Delicatessen

Titel: I Soeni, de droom
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still