Portret van De Dijk aan de vooravond van hun dertig­jarig jubileum. Een veel­be­wogen jaar waarin voorman Van der Lubbe over­weegt te stoppen en de band een legen­darische cd maakt met idool Solomon Burke.

Suzanne Raes volgde een jaar lang een van Neder­lands popu­lairste popbands: De Dijk. Aan de vooravond van hun dertig­jarig jubileum blikken de bandleden terug op een meer dan succesvolle carrière. Ook vertellen ze met open­har­tige nuchter­heid over de manier waarop hun songs tot stand komen: zanger Huub van der Lubbe schrijft de tekst en elk van de andere bandleden probeert daar de beste melodie bij te componeren. Het is een veel­be­wogen jaar: Huub van der Lubbe komt met de schokkende mededeling dat hij over­weegt te stoppen, en de band krijgt de kans een cd op te nemen met hun idool Solomon Burke. Inter­views met de verschil­lende leden worden afgewis­seld met beelden van repeti­ties en optre­dens door het hele land, die steevast worden voorafge­gaan door een uitge­breid low-five ritueel. De film werkt toe naar een bijzonder hoogtepunt: de daad­w­erke­lijke studio-opnames met de legen­darische Burke. Maar wat een ander hoogtepunt had moeten worden — een optreden met de soul­le­gende in Paradiso — wordt wreed verstoord door zijn onverwachte dood bij aankomst in Nederland.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR TV

Titel: Hou me vast - De Dijk
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 23 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01