Ga naar inhoud
Still

Higgs, Into the Heart of Imagination

Regie: Jan van den Berg, Hannie van den Bergh
Op de grens van Zwitserland en Frankrijk staat een laboratorium waar men onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Een team wetenschappers probeert er een modern mysterie te ontrafelen: het Higgs-deeltje.
Op de grens van Zwitserland en Frankrijk staat het grootste laboratorium ter wereld: CERN, een Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Hannie van den Bergh en Jan van den Berg volgen een internationale groep wetenschappers - waaronder Nederlanders - die bezig zijn met het ontrafelen van wat een van hen 'een modern mysterie' noemt: het Higgs-deeltje. Het is een door Peter Higgs voorspeld maar nog niet waargenomen elementair deeltje. Om het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken, werken de onderzoekers niet alleen met diverse theorieën maar ook met de krachtigste deeltjesversneller ooit. Prof.dr. Stan Bentvelsen, programmaleider van de Nederlandse onderzoeksgroep Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef), vertelt er gepassioneerd over. Net als zijn collega's, die door middel van formules en discussies het geheim proberen te ontrafelen. En het liefst zo snel mogelijk, want er is in de wetenschappelijke wereld een competitie gaande rondom de ontdekking van het Higgs-veld dat, zo beweren de geïnterviewde onderzoekers, misschien niet eens bestaat.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Viewpoint Productions
Omroep
Human TV
Distributie
Illumina Films
Titel: Higgs, Into the Heart of Imagination
Jaar: 2009
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010
Jaaroverzicht

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still