Ga naar inhoud
In klassieke jeugdfilm probeert de zesjarige Mees, een glansrol van Olivier Tuinier, op allerlei manieren zijn verhuisde beste vriend z'n zakmes terug te bezorgen.
Speelfilmversie van een televisieserie voor kinderen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sjoerd Kuiper. De zesjarige Mees zit met een groot probleem wanneer zijn vriendje Tim verhuist: hij heeft zijn zakmes nog. Mees wil het mes terugbezorgen, maar weet het nieuwe adres van zijn vriend niet. Mees probeert het probleem voor te leggen aan de volwassenen in zijn omgeving, maar zij hebben geen tijd of willen niet luisteren. Op allerlei inventieve manieren probeert Mees met Tim op contact te komen. Hij schrijft onder andere een brief, plaatst een advertentie in de krant en komt uiteindelijk zelfs op de televisie. Bekroond met een Gouden Kalf voor de Beste Regie in 1993 en in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film.

Credits

Producent
Production Design
Set geluid
Productiebedrijf
BosBros
Distributie
Hungry Eye Filmed Entertainment
Warner Bros. Holland

Titel: Het zakmes
Jaar: 1992
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 1993

Gouden Kalf winnaar

Beste Regie (1993)
Ben Sombogaart

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still