De gewelddadige dood van een Duitse soldaat speelt een grote rol in het knarsende oeuvre van Armando, een kunstenaar met een fascinatie voor geweld. Creëerde hij zijn eigen mythe?
Je leven wordt gevormd door wat in je jeugd gebeurt, aldus kunstenaar Armando. Zijn jonge jaren staan in het teken van één, allesbepalend voorval: tijdens de Tweede Wereldoorlog trotseert een jongen de spertijd. Een Duitse soldaat houdt hem staande. De jongen steekt hem neer en vlucht. In interviews verwijst Armando er vaak naar, maar vragen blijven. Zijn ogen fonkelen, de filmmakers dringen aan. Zal hij eindelijk spreken? Deze zoektocht naar de waarheid en een ode aan het mysterie toont hoe kunstenaar en werk samenkomen rond schuld en herinnering, trauma en geweld.

Credits

Sound Design
Set geluid
Productiebedrijf
Memphis Film & Television
Omroep
NTR
Distributie
Amstelfilm
Postproductiebedrijf
FeverFilm

Titel: Het voorval - Armando en de mythe
Jaar: 2018
Duur : 1 uur, 6 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2019

Kunst & CultuurMisdaadGeschiedenis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.