Ga naar inhoud
Stills

Het Verloren Transport

Regie: Saskia Diesing
In de lente van 1945 strandt een deportatietrein met honderden Joodse gevangenen bij een Duits dorp dat bezet is door het Rode Leger. Wantrouwen heerst. Toch ontstaat er een onverwachte vriendschap tussen drie heel verschillende vrouwen.

Gebaseerd op een relatief onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog over deportatietreinen met daarin gevangen Joodse mensen. Die waren in april 1945 op transport gezet, omdat ze bij onderhandelingen misschien nog van pas zouden kunnen komen. Een van die treinen werd door vluchtende soldaten achtergelaten in oostelijk Duitsland, waar het Russische leger oprukte. Regisseur Diesing, die zelf een oom had die op de bewuste trein zat, bedacht er een fictief verhaal omheen over drie vrouwen: de Russische scherpschutter Vera, de Duitse dorpeling Winnie en de Joods-Nederlandse Simone. Door de situatie tot elkaar veroordeeld, komen ze langzaam, via wantrouwen, wanhoop en wraak, tot vriendschap.

Poster Het Verloren Transport.jpg
Titel: Het Verloren Transport
Jaar: 2023
Duur : 1 uur, 40 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2023
Gouden Kalf Competitie

Gouden Kalf nominaties

Beste Hoofdrol (2023)
Hanna van Vliet
Beste Bijrol (2023)
Bram Suijker

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Stills
Stills