Documentaire over het het Veerhuis, een hospice in een woonwijk van Amsterdam. Regisseur Steef Meyknecht registreert hoe bewoners en vrijwilligers leven met de onvermijdelijkheid van de dood.
Bijna terloops wordt aan het begin verteld dat in het ruim driejarig bestaan van hospice Veerhuis al zo'n 180 bewoners gekomen en gegaan zijn. Steef Meyknecht, die voor zijn research drie jaar als vrijwilliger bij het Veerhuis werkte, filmde vier jaar lang het dagelijks leven in het bijna-thuis-huis, waar maximaal vier terminaal zieken hun laatste dagen slijten. De camera is overal bij, zij het op gepaste afstand. Bijvoorbeeld bij het intakegesprek van meneer Hollander, die reeds de volgende dag overlijdt. En bij het familiebezoek aan Hans, die zijn uitzichtloze situatie geaccepteerd en onder controle lijkt te hebben, maar regelmatig in onstuitbare huilbuien uitbarst. 'Ik voel me niet in de steek gelaten, alleen zijn mijn vrouw en ik niet bij elkaar,' snikt hij. In een snel gemonteerde serie interviewfragmenten vertellen vrijwilligers (er zijn er in totaal 45) over hun motivatie om bij het Veerhuis te werken. Vrijwilligers voor wie het smeren van een boterham net zo bij het dagelijks leven hoort als het helpen uitzoeken van urnen.

Credits

Sound Design
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
HUMAN
Distributie
Selfmade Films

Titel: Het veerhuis
Jaar: 2004
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.