Ga naar inhoud
Still

Het schitterende scherm

Regie: Pieter Fleury
Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het NOS Journaal dook Fleury in de archieven en wierp hij een blik achter de schermen. Een halve eeuw nieuwsgaring en keuzes maken uit het nieuws.
Wanneer verandert een 'verdachte' in een 'dader'? De totstandkoming van het televisiejournaal is onderhevig aan diverse krachtvelden en aan elk nieuwsitem gaan afwegingen vooraf. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het NOS Journaal dook Pieter Fleury in de archieven en wierp hij een blik achter de schermen. Betrokkenen halen herinneringen op aan een halve eeuw nieuwsgaring en berichtgeving. Daardoorheen is een reportage gevlochten van de huidige gang van zaken op de redactie. Duidelijk is dat het Journaal voortdurend op de grenzen van onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid balanceert. In de beginjaren hielden de verzuilde omroepverenigingen het Journaal strak aan de lijn, maar ook de banden met het koningshuis, de loyaliteit aan de VS, de veiligheid van gijzelaars of de veronderstelde smaak van de kijker hadden/hebben grote invloed op het selectieproces. Om het multiculturele debat - lange tijd taboe - kan tegenwoordig niemand heen. Definitief is het beeld niet, want wat opgaat voor het Journaal geldt ook voor deze documentaire.

Credits

Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Acht en de Vlieg
Distributie
Acht en de Vlieg
Titel: Het schitterende scherm
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 23 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still