Ga naar inhoud
Still

Het pensioen van de guerilla

Regie: Ike Bertels
Documentaire over drie Mozambikaanse guerillastrijders die vochten in de bevrijdingsoorlog tegen de Portugezen (1964-1975). Drie portretten van onafhankelijke vrouwen, met beelden van drie momenten uit hun leven.
Documentaire over drie Mozambikaanse guerillastrijders die vochten in de bevrijdingsoorlog tegen de Portugezen (1964-1975). Toen filmmaakster Ike Bertels in de jaren '70 een BBC-documentaire over Mozambique bekeek, werd zij getroffen door drie guerillastrijdsters die vertelden hoe gelukkig zij zich voelden als lid van de socialistische bevrijdingsbeweging Fremilo. In 1984, bijna een decennium na de bevrijding van Mozambique, zocht ze de vrouwen op en liet hen vertellen over de politieke en persoonlijke betekenis van hun strijd. Tien jaar later, aan de vooravond van de eerste vrije verkiezingen in Mozambique, toog Bertels opnieuw naar Afrika en sprak met de oud-strijdsters over hun huidige levens, hun idealen en het einde van een tijdperk. Drie portretten van onafhankelijke vrouwen, met beelden van drie momenten uit hun leven.

Credits

Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
Productiebedrijf
Ike Bertels Filmproducties
Titel: Het pensioen van de guerilla
Jaar: 1995
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 1995
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.