Ga naar inhoud
Documentaire speelt zich grotendeels af in de tunnels van de Parijse metro waar vluchtelingen en illegalen hun verbanning en eenzaamheid even vergeten in de muziek.
In Het ondergronds orkest poogt documentairemaakster Heddy Honigmann door de tunnels van de Parijse metro te reizen, waar politieke vluchtelingen en illegale immigranten hun verbanning en eenzaamheid even vergeten in de muziek, die tevens hun broodwinning is. Door het filmverbod in de metro werden er, naast de in het geheim gemaakte opnames, ook opnames boven de grond gemaakt. Hier bleek het ondergrondse leven van een Malinese zangeres, een Venezolaanse harpspeler, een violist uit Sarajevo en anderen, zich voort te zetten in armoedige hotelkamers of veel te kleine 'appartementen' onder de daken van Parijs. De muzikale activiteiten krijgen in de film geleidelijk meer vorm als de muziek wordt opgenomen in een studio, er concerten worden gegeven en er zelfs een echt 'ondergronds orkest' naast de Place des Vosges blijkt te bestaan.

Credits

Set geluid
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
ABC/Cinemien

Titel: Het ondergronds orkest
Jaar: 1997
Duur : 1 uur, 45 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Heddy Honigmann
Editie: NFF 2000

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (1998)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.