Heddy Honigmanns documentaire Het ondergronds orkest speelt zich grotendeels af in de tunnels van de Parijse metro waar vluchtelingen en illegalen hun verbanning en eenzaamheid even vergeten in de muziek.

In Het ondergronds orkest reist documentairemaakster Heddy Honigmann door de tunnels van de Parijse metro, waar politieke vluchtelingen en illegale immigranten hun verbanning en eenzaamheid even vergeten in de muziek, die tevens hun broodwinning is. Door het filmverbod in de metro werden er, naast de in het geheim gemaakte opnames, ook opnames boven de grond gemaakt. Hier bleek het ondergrondse leven van een Malinese zangeres, een Venezolaanse harpspeler, een violist uit Sarajevo en anderen, zich voort te zetten in armoedige hotelkamers of veel te kleine 'appartementen' onder de daken van Parijs. De muzikale activiteiten krijgen in de film geleidelijk meer vorm als de muziek wordt opgenomen in een studio, er concerten worden gegeven en er zelfs een echt 'ondergronds orkest' naast de Place des Vosges blijkt te bestaan.

Wil je een kijkje in het hoofd van de maker? Regisseur en grande dame Heddy Honigmann geeft op woensdag 29 september een masterclass, klik hier voor meer informatie en tickets.

Credits

Set geluid
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
ABC/Cinemien

Titel: Het ondergronds orkest
Jaar: 1997
Duur : 1 uur, 45 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2021

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.