Documentaire over het uiteenvallen van een land, verteld door de vroegere helden, de spelers van het jeugdvoetbalelftal van het voormalige Joegoslavië.
In 1987 werd het jeugd-WK voetballen in Chili gewonnen door het Joegoslavische elftal. Thuis werden de voetballers 'de Chilenen' genoemd. Bij het uitbreken van de oorlog in 1990 viel het team uit elkaar. De wereldkampioenen raakten door de oorlog verdeeld. Ze moesten kiezen voor een nieuw vaderland, een nieuwe nationaliteit en voor een nieuw voetbalteam. In 1999 werden de Joegoslaven en Kroaten tegenstanders tijdens de beladen kwalificatiewedstrijden voor de Europese kampioenschappen. De film is Vuk Janics verhaal, over het uiteenvallen van zijn land, verteld door de vroegere helden. Hij toont de spelers, hun familie en vrienden in de dorpen waar ze opgroeiden, op hun oude armtierige voetbalveldjes en bij de Europese topclubs waar ze uiteindelijk terecht zijn gekomen.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
Public Film

Titel: Het laatste Joegoslavische elftal
Jaar: 2000
Duur : 1 uur, 25 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2000

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2000)
Vuk Janić

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.