Nu zijn het Nederlanders op leeftijd, toen waren het kinderen uit de heersende klasse in Nederlands-Indië. Zij halen herinneringen op aan hun ervaringen in een jappenkamp in het Japanse jaar 2602 (1942 in onze jaartelling).
Een twintigtal Nederlanders laat zich in de eigen huiskamer interviewen over hun kindertijd in een jappenkamp. De leeftijd van toen staat bij hun naam. Sommigen herinneren het zich tot in het kleinste detail ('Mijn vader had nog een stukje brood in zijn hand met leverworst erop'), anderen spreken met een lach, de meesten hebben ook goede herinneringen. De getuigenissen zijn chronologisch gemonteerd, waarbij de uitspraak van de een wordt aangevuld met een voorbeeld van een ander. Zo zijn deze verhalen vanuit kinderperspectief even persoonlijk als eensluidend, hoe zij allen van kinderen uit de heersende klasse in een paradijselijke omgeving verwerden tot ontheemde, ondervoede kinderen, met lijken op het netvlies. Toch vertellen de ex-kampgevangenen zonder zichtbare emotie over de gebeurtenissen, die naarmate de verhalen vorderen steeds gruwelijker worden. De verhalen zijn doorsneden met archieffilms uit de - idyllische - Indische kindertijd en met propagandafilms uit het Japanse jaar 2602 (1942 in onze jaartelling).

Credits

Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Holland Harbour Productions
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Het jaar 2602
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 34 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still