Ga naar inhoud
Still

Het grootste van het grootste - Abraham Tuschinski

Regie: Ger Poppelaars
Documentaire schetst middels archiefmateriaal en interviews met betrokkenen een beeld van het bewogen persoonlijke leven van bioscoopeigenaar Abraham Tuschinski, die in 1942 in Auschwitz stierf.
Het grootste van het grootste, dat is wat Abraham Tuschinski wilde. Niet per se voor zichzelf, maar voor zijn publiek. Vanuit Polen, waar hij in 1886 werd geboren, belandde hij in Rotterdam. Hij opende er een bioscoop, de eerste in de stad met een sjieke uitstraling. Er volgden er meer, gebouwd in de protserige, eclectische 'Tuschinski-stijl', met Theater Tuschinski in Amsterdam als parel in de kroon van de filmkoning van Nederland. Regisseur Ger Poppelaars plaatst het levensverhaal van de perfectionistische showman Tuschinski in zijn tijd. Hij reconstrueert de succesvolle totaalvoorstellingen in de bioscoop met acts en orkest, alles tot in de puntjes verzorgd. Met archiefmateriaal en interviews met betrokkenen schetst hij ook een beeld van het bewogen persoonlijke leven van Abraham Tuschinski, die bij het bombardement op Rotterdam vier bioscopen verloor en in 1942 in Auschwitz stierf.

Credits

Producent
Coproducent
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
Nedfilm & Television B.V.
Omroep
NTR
Distributie
Filmmuseum Distributie
Titel: Het grootste van het grootste - Abraham Tuschinski
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2001
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.