Ga naar inhoud
Documentaire over 'het gaatje', een lapje grond in de Utrechtse binnenstad van nog geen drie bij vijf meter waar architect Sluijmer een hypermodern huis midden tussen de monumentale panden heeft gebouwd.
In het hart van de Utrechtse binnenstad, op de hoek van de Drift en de Kromme Nieuwe Gracht, stond tot 1940 een klein huisje. Toen dat werd afgebroken ontstond 'het gaatje', een leeg stuk grond van nog geen drie bij vijf meter. Daar heeft architect Sluijmer nu zijn 'Sluijmer-huis' gebouwd, een hypermodern gebouw midden tussen de monumentale panden, na een strijd die na zeven jaar door de rechter in zijn voordeel is beslist. Filmmaker Rimko Haanstra volgt het hele bouwproces en zet drie verhaallijnen naast elkaar: de architect, die zijn droom verwezenlijkt ziet worden, de toekomstige bewoners, die een oud en royaal huis op het platteland opgeven om hier te kunnen komen wonen, en de buitenstaanders: het publiek, de buurtbewoners en vooral de buurman, die zich als de grootste tegenstander van het project heeft laten kennen.

Credits

Scenario
Productiebedrijf
Memphis Film & Television

Titel: Het gaatje
Jaar: 2002
Duur : 12 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.