Heijnen portret­teert leden van de veroud­erde en soms verbit­terde katholieke gemeen­schap van Sittard en toont hun dagelijks werk, voor en achter de schermen, in weerwil van de secularisatie.
De Heilige Rosa is de bescher­mheilige van Sittard. Maar wanneer haar processie door de stad trekt — een drie eeuwen oude traditie — zit het publiek op het terras met een biertje. Alsof het slechts een optocht is. Regis­seur Hans Heijnen portret­teerde de over­we­gend oudere, vaak weemoedige en soms verbit­terde leden van de Sittardse katholieke gemeen­schap. In (waar nodig onder­titelde) talking heads-inter­views spreken zij over hun persoon­lijke betrokken­heid en over de secu­lar­isatie. Zoals Jacques Pfen­nings, reeds veertig jaar cere­moniemeester van de volwassen misdi­en­aren, die eerlijk toegeeft zelf ook niet meer ter biechte te gaan. Of de jonge kapelaan Ivo Krewinkel, die ouders hun kinderen ziet aflev­eren alsof de kerk maar een van de clubjes’ is. Heijnen filmt niet alleen de leden van de kerk (een non, een oude pastoor en ex-mission­aris, een deken) en hun werk (een vergadering, een gesprek met een mogelijke intreder in het klooster, een zieken­be­zoek), maar ook de rituelen. Een eerste communie, een paasviering, een processie en een begrafenis.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design
Montage
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NTR

Titel: Heilige Rosa
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 8 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte