Heijnen portretteert leden van de verouderde en soms verbitterde katholieke gemeenschap van Sittard en toont hun dagelijks werk, voor en achter de schermen, in weerwil van de secularisatie.
De Heilige Rosa is de beschermheilige van Sittard. Maar wanneer haar processie door de stad trekt - een drie eeuwen oude traditie - zit het publiek op het terras met een biertje. Alsof het slechts een optocht is. Regisseur Hans Heijnen portretteerde de overwegend oudere, vaak weemoedige en soms verbitterde leden van de Sittardse katholieke gemeenschap. In (waar nodig ondertitelde) talking heads-interviews spreken zij over hun persoonlijke betrokkenheid en over de secularisatie. Zoals Jacques Pfennings, reeds veertig jaar ceremoniemeester van de volwassen misdienaren, die eerlijk toegeeft zelf ook niet meer ter biechte te gaan. Of de jonge kapelaan Ivo Krewinkel, die ouders hun kinderen ziet afleveren alsof de kerk maar 'een van de clubjes' is. Heijnen filmt niet alleen de leden van de kerk (een non, een oude pastoor en ex-missionaris, een deken) en hun werk (een vergadering, een gesprek met een mogelijke intreder in het klooster, een ziekenbezoek), maar ook de rituelen. Een eerste communie, een paasviering, een processie en een begrafenis.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design
Montage
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NTR

Titel: Heilige Rosa
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 8 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01