Ga naar inhoud
Still

Haven, omzwervingen in de nacht

Regie: Marjoleine Boonstra
Documentaire over de bijzondere verzameling mensen die 's nachts wonen of werken in het deels verlaten havengebied van Amsterdam. Van een enthousiaste kraandrijver tot een dakloze arts.
Het nachtelijk leven in het deels verlaten havengebied van Amsterdam. Regisseuse Marjoleine Boonstra treft eenlingen, die teruggetrokken leven in provisorische woningen, en mensen die werken, als loods, nachtwaker of schipper. Volgens een jonge loods `is het eigenlijk net alsof het een droom was', 's nachts werken aan het IJ. En zo ziet het er ook uit: als een droomwereld. Tussen de interviews door laat Boonstra de camera door het gebied glijden, langs de kade, over het water, langs hijskranen, containers en zeeschepen. Een wereld van lampen, weerschijn en schaduwen. In dit landschap van steen en metaal leeft en werkt een bijzondere verzameling mensen. Zo poetst een Engelse vrouw een onderzeeër schoon voor een feest, heeft een vluchteling uit voormalig-Joegoslavië een plekje voor zichzelf gecreëerd en moet een nachtwaker `kijken of die boot blijft liggen'. Kalme muziek onderstreept de relatieve rust, waarin de geïnterviewden reflecteren op hun leven en op de haven.

Credits

Sound Design
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
HUMAN
Distributie
Idéale Audience Int.
Titel: Haven, omzwervingen in de nacht
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 12 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

Gouden Kalf nominaties

Beste Sound Design (2005)
Mark Glynne

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still