Documentaire over het Urker Mannenkoor, dat al honderd jaar actief is. Brouwer volgt diverse koorleden in hun dagelijks leven, terwijl ze vertellen over het geloof, hun werk en dorpsproblematiek.

Vele Nederlandse, christelijke gezinnen hebben lp’s van het Urker Mannenkoor in huis. De zingende vissers zingen al decennia met plezier. Echter, een hobby kan het koor niet genoemd worden: het religieuze element weegt zwaar. Tiemen: ‘Het verhaal in de Bijbel is aangrijpend, maar als je het zingt, dan hóór je die golven en die wind.’ Zangcollega Henk ervoer tijdens het zingen dat er vergeving bestaat voor de zondige mens: ‘Vanaf dat moment zijn die teksten voor mij echt gaan leven.’ Brouwer volgt bij het honderdjarig bestaan van het Urker Mannenkoor koorleden in hun dagelijks leven. De heren praten over hun dorp, het geloof, hun werk, het koor en de problemen die het vissersdorp recentelijk teisteren, zoals drugsproblematiek onder jongeren en de moord op een tiener. Dominee Gerrit Oberink vraagt zich af: ‘Heeft Urk z’n onschuld eigenlijk ooit gehad? Er zijn veel mensen die deze vraag nu durven te stellen.’ De van origine gesloten dorpelingen vinden in hun zang enige verwerking. Koorlid Age: ‘Gezamenlijk praten, dat gaat niet hè? Gezamenlijk zingen, dat kan wel.’

Credits

Scenario
Geluidsnabewerking
Boon & Booy
Sound Design
Boon & Booy
Productiebedrijf
Dieptescherpte
Omroep
VPRO TV

Titel: Hallelujah, tussen storm en stilte
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 25 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01