Ga naar inhoud
Speelfilm begint als een variant op het sprookje Hans en Grietje en vloeit langzaam over in een roadmovie, thriller en western. Jacob en Marie worden door hun ouders naar Spanje gestuurd, maar hun avontuur verandert in een nachtmerrie.
De speelfilm Grimm begint als een variant op het sprookje Hans en Grietje van de gebroeders Grimm en vloeit langzaam over in een roadmovie, thriller en western. Met deze vijfde speelfilm verandert Van Warmerdam niet alleen zijn zo herkenbare absurdistische stijl met archetypische Hollandse decors, ook letterlijk gaat hij over de grens. De geestige, maar ook grimmige, deels Spaans gesproken film begint in een winters Hollands landschap waar een armlastige nare man zijn zoon en dochter, Jacob (Jacob Derwig) en Marie (Halina Reijn), meeneemt om sprokkelhout te zoeken. In het grote donkere bos laat hij het tweetal alleen achter. Een briefje van hun moeder sommeert hen naar hun oom in Spanje te gaan. Via een oversekste boerin in het woud en een dramatische gebeurtenis onder een snelweg reizen broer en zus op een brommertje naar het zonovergoten Spanje. Daar wordt Marie verliefd op een rijke chirurg die samenwoont met zijn mysterieuze zus. Het jaloerse gedrag van Jacob resulteert in een nachtmerrie. bekroond met Skrien Prijs voor Beste Filmaffiche en Gouden Film.

Titel: Grimm
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 44 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma, Competitie
Editie: NFF 2004

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Skrien prijs voor beste filmaffiche (2004)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.