Ga naar inhoud
Still

Goede man, lieve zoon

Regie: Heddy Honigmann
Documentaire over de inwoners van het Bosnische dorpje Ahatovici waar in 1992 tachtig procent van de mannelijke inwoners door Servische troepen is vermoord.
Het Bosnische Ahatovici is tegenwoordig een vredig dorpje. De huizen zijn herbouwd, bloemen kleuren de velden, de tuinen en de stoepjes. Achter deze lieflijkheid gaat een bruut verleden schuil. `In dit dorp staat geen huis waar niet iemand is vermoord', vertelt een boer tijdens een rondrit door het dorp. Tachtig procent van de mannelijke inwoners is in 1992 tijdens de belegering door de Serviërs uitgemoord. Al wat herinnert aan de geliefde echtgenoten, zonen, broers, vaders en andere familieleden zijn simpele voorwerpen: een foto, een horloge (voor eeuwig op 15.06 uur, het tijdstip van overlijden), wat gereedschap. Een moeder haalt een kapot, maar schoon gewassen T-shirt tevoorschijn. `Telkens als ik dit shirt zie, zie ik mijn zoon.' Regisseuse Heddy Honigmann zocht de nabestaanden op en vroeg naar de verhalen achter de schamel overgebleven herinneringen.

Credits

Producent
Set geluid
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
VOF Appel & Honigmann
Omroep
VRT
Distributie
VOF Appel & Honigmann
Titel: Goede man, lieve zoon
Jaar: 2001
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.