Religieuze, filosofische en prak­tische over­weg­ingen rondom het vleesvarken, op warme wijze gerangschikt rond het varken Dorus, in deze docu­men­taire gevolgd van zijn geboorte tot de voorgenomen slacht.
Het varken is het meest gegeten dier ter wereld. Tegelijk zijn er culturen waar men het varken als onrein beschouwt. Regis­seur Dort­mans, opge­groeid op een boerderij met varkens, zoekt uit hoe men in de wereld naar het dier kijkt. Hij laat een Palesti­jnse aan het woord die van varkensvlees gruwt, maar haar Neder­lands-Palesti­jnse kinderen niet zal verbieden het te eten en een weten­schapper die varkensvlees afwijst, maar geen enkel weten­schap­pelijk bewijs vond dat het onge­zond is. Een expert op het gebied van xeno­trans­plan­taties kan met varken­salvleesklieren diabetes genezen. Centraal staat Dorus, die de docu­men­taire volgt van big tot slachtrijp twee­jarig varken. Hij groeit op bij slager Gerard Zwet­sloot, die gelooft dat een gelukkig varken lekkerder smaakt dan een ongelukkig en daarom af en toe met hem gaat wandelen. Zwet­sloot heeft gemengde gevoe­lens over Dorus: is het liefde voor het dier of voor zijn vlees? Duidelijk wordt dat de mens een onge­makke­lijke verhouding met slacht­dieren heeft. Vooral als die een naam hebben.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Goddelijk varken
Jaar: 2010
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte