Ga naar inhoud
Still

Gevangenen van de grond

Regie: Stella van Voorst van Beest
Muzikaal portret van de zo introverte, melancholische Finse bevolking. Tijdens donkere wintermaanden dromen vele Finnen weg bij de Finse tango, over warmere oorden en onbereikbare verlangens.
De winters van Finland zijn lang en donker. Maanden waarin de bevolking droomt van een andere, zonnigere plek waar men waarschijnlijk nooit zal komen. Talloze Finnen vinden het antwoord op die fantasie in de Finse tango. Naar hartelust dansen deze zo introverte, melancholische mensen op de klanken van de tango met teksten over verlangen. Zingen doen ze ook, in karaoke-achtige setting, in troosteloze caféruimtes met systeemplafonds. Van Voorst van Beest volgt Finse muziekliefhebbers tijdens vele feestavonden waar gezongen en gedanst wordt. We ontmoeten een ontwerpster van dansjurken, een eigenaar van een danszaal, maar ook bezoekers van tangogelegenheden die vertellen over hun leven en de Finse tangotraditie. Beelden van Finland in verschillende grijstinten doen een ingetogen, soms zelfs neerslachtig leven vermoeden, waarin dromen met passie beleefd worden. Typerend is een tekst van de jong gestorven componist Unto Mononen, waarin hij hoopte te kunnen vliegen naar een warm land met bloemen. 'Maar een vogel zonder vleugels is een gevangene van de aarde.'

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Coproducent
Cassette for Timescapes
Productiebedrijf
Volya Films
Titel: Gevangenen van de grond
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 28 minuten
Soort: Lange Documentaire
Editie: NFF 2009
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still