Reconstructie van de Scheveningse dakmoord (2007) via gesprekken met betrokkenen en buren. Een filmpje van de moord verscheen op het internet, wat een discussie over de nieuwe media op gang bracht.

Een mobiele telefoonfilmpje van 82 seconden dat eerst op de site van het AD en later op GeenStijl.nl verschijnt, brengt een schok in Nederland teweeg. Er is een ruzie en een val van een dak. Er is een dode. Op basis van de onduidelijke beelden, onder meer in praatprogramma’s op tv, hadden velen een mening klaar over wat er gebeurd was en ventileerden deze. De 'Scheveningse dakmoord' van januari 2007 veranderde het leven van direct betrokkenen en buren en bracht een hevige discussie op gang of nieuwe media grenzen overschrijden.
Filmmaker Hans Heijnen maakte een nauwgezette reconstructie van het gebeuren in opdracht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in de reeks Dutch Documentary Collection. Hij spreekt getuigen van de moord en bezoekt de plaats delict in Scheveningen, de dader, diens vader en de rechtszaak waar het filmpje als bewijsmateriaal dient. Met behulp van de archieven van het Instituut onderzoekt Getuige 1 minuut de rol van de media bij de beeldvorming rondom de moord en het effect dat dit had op de direct betrokkenen.

Credits

Producent
Scenario
Productiebedrijf
Hans Heijnen Filmmaker

Titel: Getuige 1 minuut
Jaar: 2010
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01