Portret van de in 2006 overleden volkss­chri­jver Gerard Reve, opge­bouwd uit vele tele­visiefrag­menten uit talk­shows, docu­men­taires, inter­views en reportages.
De eind­con­clusie is dat ik voor niets anders deug. (…) Ik ben van mijn jeugd af voorbestemd een roman­tisch, deca­dent proza­schri­jver en dichter te worden.’ Dat zijn uitspraken van de in 2006 overleden volkss­chri­jver Gerard Reve, maker van vele pracht­boeken’. In deze docu­men­taire wordt, aan de hand van tele­visiefrag­menten, een portret geschetst van een diep devoot, diep conser­vatief en tegelijk anar­chis­tisch mens, wiens werk en uitspraken zo door­drenkt zijn van ironie, dat niemand weet waar die eindigt en de ernst begint. Je moet beseffen dat je maar een malle aansteller bent’, merkt Reve op. De film bestaat geheel uit tele­visiefrag­menten, met vaak legen­darische beelden, zoals de spraak­mak­ende huldiging na de uitreiking van de PC Hooft­prijs in de Aller­heiligste Hartkerk, compleet met fanfare en jongleurs, gevolgd door inter­views met voor­standers en geschokte tegen­standers. En een zeldzaam opname van een ontroerde Reve, als Maartje van Weegen hem na de première van De Avonden vraagt naar zijn ouders.

Titel: Gerard Reve - de volksschrijver en de verrekijk
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 11 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte