Ga naar inhoud
Portret van de in 2006 overleden volksschrijver Gerard Reve, opgebouwd uit vele televisiefragmenten uit talkshows, documentaires, interviews en reportages.
'De eindconclusie is dat ik voor niets anders deug. (...) Ik ben van mijn jeugd af voorbestemd een romantisch, decadent prozaschrijver en dichter te worden.' Dat zijn uitspraken van de in 2006 overleden volksschrijver Gerard Reve, maker van vele 'prachtboeken'. In deze documentaire wordt, aan de hand van televisiefragmenten, een portret geschetst van een diep devoot, diep conservatief en tegelijk anarchistisch mens, wiens werk en uitspraken zo doordrenkt zijn van ironie, dat niemand weet waar die eindigt en de ernst begint. 'Je moet beseffen dat je maar een malle aansteller bent', merkt Reve op. De film bestaat geheel uit televisiefragmenten, met vaak legendarische beelden, zoals de spraakmakende huldiging na de uitreiking van de PC Hooftprijs in de Allerheiligste Hartkerk, compleet met fanfare en jongleurs, gevolgd door interviews met voorstanders en geschokte tegenstanders. En een zeldzaam opname van een ontroerde Reve, als Maartje van Weegen hem na de première van De Avonden vraagt naar zijn ouders.

Credits

Producent
Omroep
HUMAN
KRO TV

Titel: Gerard Reve - de volksschrijver en de verrekijk
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 11 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still