Ga naar inhoud
Documentairemaker Roy Dames volgt jarenlang een groep bevriende Amsterdammers. Het zijn vrije jongens: sjacheraars die steevast in vage handeltjes zitten. Maar die ook worstelen met het leven.
Toen filmmaker Roy Dames midden jaren tachtig in Amsterdam-Oost kwam wonen, ontmoette hij een groep vrienden: Verbrande Herman, Rooie Jos, Jantje van Amsterdam en Dikke Bob. Hun vrijheid en intensiteit van leven intrigeerden hem. Jongens van het mooie leven. Sjacheraars, fraudeurs en steevast in de vage handeltjes. Vijftien jaar volgde en filmde Dames hun leven en de soms existentiële mannengesprekken. Wat is er overgebleven van de branie, het leven in de criminaliteit en hun dromen? Herman had zijn zinnen gezet op een parenclub, maar kreeg er vooral ellende van. Jos ambieert tevergeefs een carrière als muzikant en Jantje zit in een gecompliceerde relatie. Bob worstelt ondertussen met een drankverslaving en depressie. 'Wat moet ik doen, pik? Ik heb geen patroon.' Ondanks het drama komt steeds die Amsterdamse humor bovendrijven. 'Bob en werk? Dat is de kortste mop die ik ooit gehoord heb!' Dames is ook als mens betrokken, met nachtelijke telefoongesprekken en geld staat hij ze als het moet bij.

Credits

Producent
Scenario
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Omroep
NTR

Titel: Foute vrienden
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 27 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still