Ga naar inhoud
Realiteit vervloeit met dromen, herinneringen en oude filmfragmenten in lyrisch docudrama over de laatste geluidenmaker van een Russisch filmproductiehuis.
De oorsprong van de geluiden is goed te zien. Edgar Figner zorgt met zijn zoon voor het toegevoegde geluid bij de filmproducties van Lenfilm Studio's in Sint Petersburg. Ze zijn de laatsten in hun soort. Voetstappen, slaande autodeuren, vuistslagen, brekende nekken - het wordt nagebootst met glasscherven, een kofferdeksel, lappen vlees en koolbladeren. Het beroep van geluidenmaker sterft uit, zoals Rusland onherroepelijk aan het veranderen is. Figner mijmert over de bewogen geschiedenis van zijn familie en zijn land. Wat begint als een documentaire, gaat haast onmerkbaar over in een reeks gefantaseerde taferelen. Oude filmfragmenten zijn doorsneden met droombeelden van Figner en de mensen om hem heen. Achter de deuren in het oude huis komen gebeurtenissen tot leven, die Figner stilletjes in zich draagt. In de trein naar Moskou nemen medereizigers de gedaante aan van sleutelpersonen uit zijn verleden. Uit een koffer haalt Figner dingen - een medaillon, een kompas - die getuigen van zijn herinneringen.

Titel: Figner, the End of a Silent Century
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still