Fotofilmdocumentaire is als een stripverhaal over een schrijver die bij zijn dementerende moeder intrekt en de dagelijkse beslommeringen van raak, cynisch commentaar voorziet op zijn website.
Regisseur Jaap van Heusden noemt zijn uit stilstaande beelden opgebouwde film een 'fotofilmdocumentaire'. De opeenvolgende beelden zien eruit als foto's en tonen soms momenten vlak na elkaar, soms momenten die langer uit elkaar liggen. Het resultaat laat zich bekijken als een stripverhaal, over een vijftiger die is ingetrokken bij zijn dementerende moeder in een torenflat. De man, Per Anderman, voorziet in voice-over de beelden van zijn alledaagse beslommeringen in en rond de flat met cynisch, trefzeker commentaar. Deze stukken tekst schrijft hij aan de eetkamertafel voor zijn site Andermans Alzheimer Café: "Op deze webpagina verzorg ik een podcast als verslag, als dagboek, als manier om de waanzin een plaats te wijzen. En dan nu een muziekje." Zo helpt Anderman zichzelf de dagen door. En hij bezoekt zijn drie favoriete kunstwerken: het beeld Le Verbe van de Roemeen Ianchelevici, Piet Mondriaans drieluik De Evolutie en de kapel Notre-Dame du Haut van Le Corbusier in Ronchamp. Daar, in de stilte, voelt Anderman zich even zichtbaar goed.

Credits

Producent
Sound Design
Cast (hoofdrol)
Productiebedrijf
IJswater Films

Titel: Every Picture Tells a Story - Anderman
Jaar: 2006
Duur : 12 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01