Ga naar inhoud
Stills

Esther & the Law

Regie: Tatiana Scheltema

Documentaire over de Nigeriaanse Esther Kiobel, die gerechtigheid zoekt voor haar man die in 1995 geëxecuteerd werd, nadat hij in opstand kwam tegen de vervuilingspraktijken van Shell. Bijna 25 jaar later klaagt Esther de multinational aan bij de Nederlandse rechtbank.

In de jaren negentig vervuilde Shell bij de jacht op olie het Nigeriaanse Ogoniland. Dieren gingen dood en gewassen raakten onbruikbaar. Toen de bewoners van het gebied daartegen in opstand kwamen, sloegen de corrupte Nigeriaanse autoriteiten genadeloos terug. Negen mannen werden in 1995 geëxecuteerd, na een showproces dat als doel had milieu- en mensenrechtenactivisten af te schrikken. Eén van hen was de man van Esther Kiobel, die het na jaren strijd eindelijk aandurft om Shell voor de rechter te slepen.

Credits

Producent
Sound Design
Geluidsnabewerking
Postproductiebedrijf
Productiebedrijf
Docmakers
Omroep
Evangelische Omroep (EO)
Postproductiebedrijf
Laurent Fluttert
Titel: Esther & the Law
Jaar: 2023
Duur : 1 uur, 12 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2023
Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Stills
Stills