Dichteres Wislawa Szymborska (Nobelprijs voor Literatuur 1996) cultiveert graag haar teruggetrokken leven maar voor de camera kan ze haar intrigerende persoonlijkheid niet verbloemen.

Kennismaken met de Poolse dichteres Wislawa Szymborska, die in 1996 de Nobelprijs voor de Literatuur won, is niet eenvoudig. De 88-jarige schrijfster cultiveert graag het beeld van een teruggetrokken bestaan. Maar eenmaal bij haar binnen kan ze haar levendige persoonlijkheid niet verbloemen. Met een glas cognac en sigaret in de hand staat ze koket de filmmaker te woord. Ze laat hem toe, maar geeft weinig over zichzelf prijs. Dat geeft niet. Want Szymborska is het meest zichzelf wanneer ze haar gedichten voorleest en dat doet ze onvermoeibaar. Op de cadans van haar stem krijgt haar werk de dimensie die het verdient. Ondersteund door beelden van het landschap, historische beelden en uitspraken van enkele prominente persoonlijkheden uit het Poolse culturele leven groeit de bewondering voor het oeuvre van deze grande dame. Het resultaat: een evenwichtig portret van een oeuvre, een dichteres en de recente geschiedenis van haar land.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Visual Effects

Titel: Einde en begin - Een ontmoeting met Wislawa Szymborska
Jaar: 2011
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01